Ranskalaisen luutnantin nainen (The French Lieutenant's Woman/1981) Kiinnostavassa, kahdella tasolla liikkuvassa rakkausdraamassa kuvataan John Fowlesin Ranskalaisen luutnantin nainen - kirjaan perustuvaa elokuvaa. Kuvausten ulkopuolellakin pääosanesittäjillä Mikellä (Jeremy Irons) ja Annalla (Meryl Streep) on kiihkeä suhde, vaikka kummatkin ovat tahoillaan naimisissa. Elokuvan juoni heijastelee tätä oikean elämän suhdetta, mutta molemmat eivät kuitenkaan lopu aivan samalla lailla. Vaikka Ranskalaisen luutnantin naisen juoni - kaksi eri tarinaa rinnakkain - saattaa kuulostaa sekavalta, ei elokuva ole sekava, koska tapahtumat sijoittuvat niin eri aikakausille. Kuvattavassa elokuvassa liikutaan viktoriaanisen ajan Englannissa, kun taas nykyaikaan sijoittuvissa kohtauksissa ollaan 1980-luvulla. Pääpaino on kuitenkin elokuvan tarinalla näyttelijöiden suhteen jäädessä hieman sivuosaan. Idea itsessään on mielestäni kerrassaan nerokas ja sitä on osattu hyödyntää hyvin. Streep ja Irons ovat loistavia rooleissaan rakkauden räydyttäminä ihmiskohtaloina. Irons on vieläpä hämmästyttävän komea ja hänessä on juuri oikeanlaista englantilaista charmia, mikä tekee roolisuorituksesta vieläkin paremman. Toisaalta: kun on kerran nähnyt Leijonakuninkaan englanniksi dubattuna, ei hänen ääntään voi olla ajattelematta muuna kuin kyseisen filmin pääpahiksen Scarin äänenä. Elokuvassa on kerrassaan nerokas loppuratkaisu, jossa yksi vaivainen sana saattaa kyseenalaiseksi koko näyttelijöiden suhteen. Ranskalaisen luutnantin nainen tarjoaa viktoriaanisen tapakuvauksen lisäksi mukavaa pohdiskeltavaa ja on elokuvana mielestäni kerrassaan mainio. Kirjaa en ole lukenut joten en tiedä, miten paljon elokuvan tapahtumat vastaavat kirjan juonta, mutta uskoisin filmin olevan suhteellisen uskollinen alkuperäisteokselleen. Jos laatudraama kiinnostaa, kannattaa kyllä katsastaa.

Tänään suunnitelmissa on pitää hardcore - leffailta kaverini Mimmun kanssa. Ohjelmistossa on alustavien suunnitelmien mukaan kolme eri elokuvaa, mutta saa nähdä, käyvätkö suunnitelmat toteen. Lisäksi tiedossa on kuvien räpsimistä upeista penkkaripuvuistamme. Kuvia varmaan ilmestyy deviantArtiin tai ehkä tänne myöhemmin. Pidetään vähän rentoutumisiltamaa nyt kun äidinkielen YO-tekstitaitokin on takanapäin. Edessä on vielä englannin ja saksan YO-kuuntelut ennen lukulomaa ja minun pitäisi nyt jaksaa tsempata itseni lukemaan niihin tästä viikonlopun erikoisohjelmasta huolimatta. Kaiken huipuksi innostuin taas pelaamaan Harvest Moon Grand Bazaaria - ei hyvältä näytä lukemisen kannalta...

Ai niin! Äitini osti minulle yllätyslahjana sen 1001 elokuvaa - kirjan suomipainoksen! Ette voi uskoa, miten iloinen olen! Olen halunnut ostaa sen kirjan jo pitkään, mutta se on niin kallis, etten ole raaskinut. Nyt sitten äitini yllätti minut ja osti sen "kirjoitusten alkamislahjana". Olisi kyllä ehkä kuitenkin mieluummin halunnut sen Taitoluistelun lumo - kirjan, joka myös ökykalliina on pitänyt minut erossa ostoaikeista. Senkin haluaisin kovasti ja olisi ollut mukava saada se nyt ennen MM-kisojen alkamista. No, kaikkea ei voi saada ja ainakin voin nyt odotella kirjan halpenemista ja hankkia sen sitten myöhemmin.