Hiljaiset sillat (The Bridges of Madison County/1995) Clint Eastwoodin ohjaama rakkausdraama perustuu Robert James Wallerin menestysromaaniin. Elokuvassa Francesca Johnsonin (Meryl Streep) löytävät vasta kuolleen äitinsä jäämistöstä salaperäisen rakkauskirjeen, joka johdattaa heidät vielä hämmästyttävämmän löydön äärelle. He löytävät matka-arkusta kirjeen ja päiväkirjat, joissa äiti kuvailee kauan sitten tapahtunutta neljän päivän rakkaussuhdettaan seudulla kierrelleeseen valokuvaajaan Robertiin (Clint Eastwood). Menneisyyden tapahtumat nähdään takaumina ja nykyaikaan sijoittuvissa kohtauksissa aikuiset lapset pohdiskelevat oman elämänsä ratkaisuja.
Heti ensimmäiseksi on sanottava, että minulla ei pahemmin ollut odotuksia Hiljaisten siltojen suhteen - mitä nyt olin lehdestä lukenut että elokuva on nyyhkyfilmi, rakkausdraama ja Clint Eastwoodin ohjaama, mikä oli tässä poikkeuksellista. En ollut aikaisemmin mitään Eastwoodin filmejä nähnyt, joten tämä ei vaikuttanut katselukokemukseen, mutta voi! En ole milloinkaan itkenyt näin paljon elokuvaa katsoessa kuin tämän kohdalla. Viimeiset puoli tuntia menivät kyyneleitä pyyhkiessä ja muutenkin elokuva itketti todella tehokkaasti. Ja minä en tosiaankaan ole mikään tunteellinen henkilö, itkenkin sitä paitsi todella harvoin. Francescan ja Robertin neljän päivän rakkaus on kuvattu hienosti ja viisaasti ja päänosanesittäjät loistavat rooleissaan. Pariskunnan rakkaus on sellaista, että he eivät enää ole kaksi eri ihmistä vaan jonkinlainen yksikkö. Kaikenlaisia lainauksia ja muita hienoja ajatuksia riittää. Mielestäni Hiljaiset sillat sopii kuitenkin paremmin aikuisille, koska tässä käsitellään sellaisia asioita kuten perhettä ja ihmiselämää sellaisella tasolla, mikä on näin nuoremmalle vähän vierasta. Mutta itkettää tämä elokuva osaa ja sen kuvaama rakkaus on jotakin yliluonnollista. Kelloa ei pahemmin tule vilkuiltua, vaikka osa kohtauksista varsinkin alussa on aika hidastempoisia. Eroottisia vihjauksia, kuten jalan koskettamista automatkalla, on kiva bongailla ja seurata, miten suhde kehittyy. Parhaassa kohtauksessa Francesca ei avaa auton ovea Robertin luo päästäkseen. Nyyh! Ihan positiivinen kokemus Hiljaiset sillat joka tapauksessa oli ja voin suositella sitä lajityypin ystäville.

Vihan riivaama (One-Eyed Jacks/1961) Marlon Brandon ainoassa ohjauksessa seikkaillaan 1880-luvulla, villin lännen viimeisillä ajoilla. Brando on pankkiryöstäjä Rio, joka joutuu rikoskumppaninsa Dad Longworthin (Karl Malden) pettämäksi ja päätyy vankilaan viideksi vuodeksi. Pois päästyään Rio suuntaa kulkunsa kohti kaupunkia, jossa Longworth toimii seriffinä. Rion tarkoituksena on kostaa tappamalla Dad ja siinä sivussa ryöstämää kaupungin pankki. Suunnitelmiin tulee kuitenkin muutoksia Rion rakastuttua Dadin tyttäreen Luisaan (Pina Pellicer) ja muidenkin erinäisten mutkien vaikeuttaessa aluksi helpolta vaikuttaneeseen suunnitelmaan.
En ole aikaisemmin nähnyt mitään westernejä ja tämä ei nyt ehkä ollut lajin malliesimerkki, mutta varsin mukavaa seurailtavaa. Kuvauksessa näkyy, että Brando tosiaan pisti rahaa palamaan ja muutenkin mukavaa nähdä Brandoa vaihteeksi värikuvissa. Vasta tämän myötä aloin jotenkin enemmän lämmetä Brandon hahmolle ja jotenkin jonkinlaista kiintymystä heppuun ehti syntymään. Karl Malden on erityisen hyvä pahan seriffin roolissa ja on kiva, että tässä latinot puhuvat oikeasti espanjaa eivätkä englantia keskenään. Joukkokohtaukset ovat varsin näyttäviä ja naisenkaatokohtauksessa rannalla on tyyliä. Elokuva kärsii kuitenkin liiallisesta pituudesta ja olisi toiminut paremmin lyhyempänä. Brando-yleissivistykseen tämä paketti joka tapauksessa kuuluu eikä elokuva ole mitenkään huono tai pitkäveteinen, vaan koko ajan tapahtuu jotakin.

Pretty Woman (Pretty Woman/1990) Garry Marshallin komediahitissä seurataan yhtiösijoittaja Edward Lewisin (Richard Gere) sekä hänen seuralaisenaan toimivan prostituoidun Vivianin (Julia Roberts) rakkaustarinaa. Tietä Beverly Hillsiin kyselevä Edward poimii Vivianin kyytiinsä tietä neuvomaan ja päättää samalla palkata Vivin viikoksi seuralaisekseen. Pikku hiljaa tunteet kehittyvät ja Vivian oppii hieman toisenlaisille tavoille. Rakkauden lisäksi neuvotellaan kiivaasi laivayhtiön omistajan Morsen (Ralph Bellamy) kanssa ja yritetään pitää Edwardin asianajaja Stuckey (Jason Alexander) tyytyväisenä.
Päätin sivistää itseäni katsomalla tämän elokuvan, sillä en ollut tätä aikaisemmin nähnyt. Eikä Pretty Woman pettänyt, vaan se on juuri oikeanlaista romanttinen komedia-huttua kuin olin ajatellutkin. Ammattiylpeät huorat ovat varsin hauskoja ja osa vitseistä on ihan älykkäitä, ei pelkkää typerää slapstickia tai muuta. En oikein tykkää Richard Gerestä, mutta Julia Roberts oli tässä hyvä. Oman viihdykkeensä tuovat vielä kasarityyliset vaatteet sekä varsin syntikkavoittoinen kasarimusiikki. Juoni on tosin aika ennalta-arvattava, mutta viihdearvoa se ei laske ollenkaan. Romanttisen komedian tasolla tämä oli varsin hyvä elokuva, sillä yleensä en pahemmin piittaa romanttisista komedioista. Viihdyttävä ja hauska, oikein kepeänhauska katselukokemus.

Minulla alkoi nyt hiihtoloma, mutta sillä ei oikeastaan ole hirveästi väliä kun koulua on muutenkin vain kolme tuntia viikossa. Lomasuunnitelmiin kuuluu YO-kirjoituksiin lukemista, viulunsoittoa sekä nyt ensimmäisinä päivinä kirjastosta lainaamieni filmejen (Panssarilaiva Potemkin, Amadeus, Wall Street - Rahan ja vallan katu) katsominen ennen keskiviikon palautuspäivää. En ollut aikaisemmin tutustunut kirjaston ei-niin-laajahkoon leffavalikoimaan ja sain yllättyä positiivisesti, sillä sieltä löytyy monia tosi hyviä kuvia! Kummisetä oli edelleen lainassa, mutta kyllä minä sen vielä sieltä saan! Muut filmit jotka haluan nähdä pitää varailla toisista kirjastoista, mutta sen kyllä ehtii. Lisäksi sain lisätä Must-see - listaani elokuvan Myyntitykit, sillä paikallislehdessä oli jotakin juttua Kevin Spaceysta ja hän mainitsi siinä tämän elokuvan, josta luin sitten 1001 Elokuvaa - kirjasta ja päätin katsastaa tämän filmin. Ongelmaksi voi koitua elokuvan löytyminen, mutta toisaalta minulla ei ole mikään kiire sitä nähdä.

Hauskaa hiihtolomaa kaikille joilla loma tällä viikolla sattuu olemaan ja muille tsemppiä koulunpenkille paluun kanssa!